Brouw!

bier


Voer SG in zonder een punt

×

brouw

Bronnen

Brix - Plato - SG :
Brix - SG
Plato - SG
Brix - Plato
1 staps > 2 staps maisch

Maischwater temperatuur
  - Brouw water met bier. Adrie Otte
SG aanpassen
  - Designing great beers. Ray Daniels
Bottelsuiker door Fons Michielsen

SG > Alcohol % en SVG
EVG = +- SVG * 0.818
Koolzuurgehalte I door Fons Michielsen
Koolzuurgehalte II door Robert O’Leary
EBC

© Floris Bennema 2025

Home

Brix - Plato - SG

Brix, Plato en SG. Vul een waarde in, de andere twee worden berekend.
De uitslagen gelden voor onvergiste wort.

Home

1 stap > 2 stap

Converteer een eenstapstaps maischschema naar een tweestaps schema.




 
Home

Maischwater temp.

Graan storten koelt het maischwater af. Bereken hoe warm het water voor de storting moet zijn om op de temperatuur van de eerste maischstap uit te komen. Per maischketel is een constante afwijking mogelijk.



 
Home

SG aanpassen voor

Bereken het te verwachten eind-SG uit het SG van het wort voor het koken. Met een advies hoe je bij een afwijking je doel-SG toch kunt bereiken.
Het gemiddeld vochtverlies bij het koken moet bekend zijn.



 
Home

SG aanpassen na

Corrigeren van het SG na het koken door water toe te voegen of te verdampen.



 
Home

Refractor alcohol correctie

Corrigeer de refractormeter meting bij aanwezigheid van alcohol. Vul, afhankelijk van je refractometer, Brix of SG waarden in. De uitslag kan enkele procenten van de werkelijkheid afwijken.

BrixSG
Begin
Gemeten


 
Home

Bottelsuiker erbij

Na gisting bevat het bier al koolzuur, hoeveel is afhankelijk van de temperatuur.
Bereken hoeveel suiker je bij het bottelen moet toevoegen om op je doel-koolzuurgehalte uit te komen.



 
Home

Alcohol% en vg

Bereken het alcohol vol.% van het bier en de vergistingsgraad uit het verschil tussen begin en eind SG.



 
Home

CO2 gehalte & atm

Bereken het koolzuurgehalte onder druk.
Te gebruiken bij kegcarbonisatie en manometerflesjes.
Gewenste gehaltes staan in de BKG gids

 



 
Home

CO2 gehalte & atm II

Nauwkeurigste berekening van de koolzuurdruk, hier zijn meer data nodig. De uitslag verschilt weinig met die van andere formules.
Bereken het koolzuurgehalte onder druk. Te gebruiken bij kegcarbonisatie en manometerflesjes.

 



 
EBC

EBC kleuren

4 8 12 16
Sluit

Witbier 4-10
Pils 6-10

Sluit

Weizen 6-25

Sluit

Blond 10-25
Saison 10-20
Tripel 10-24

Sluit

IPA 15-35

Sluit

IRA 25-40

Sluit

Bok 40-90
Dubbel 40-100
Porter 50-90
Quadrupel 40-90

Sluit

RIS (IRS) 100-300


Sommige blokjes geven info over bijbehorende EBC waarden van biertypes.